Magnesium: Soorten, Toepassingen en Timing

Waarom magnesium zo belangrijk is voor je lichaam

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties. Van het ondersteunen van de spier- en zenuwfunctie tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een gezonde bloeddruk, magnesium is werkelijk onmisbaar voor een optimale gezondheid.

Waarom hebben we magnesium nodig?

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Het helpt bij het omzetten van voedsel in energie, ondersteunt de synthese van eiwitten en DNA, en is essentieel voor het behoud van gezonde botten en tanden. Daarnaast speelt magnesium een rol bij het reguleren van de neurotransmitters die betrokken zijn bij stemming en slaap.

Voedingsbronnen van magnesium

Hoewel magnesium in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen en bonen, blijkt uit onderzoek dat veel mensen niet voldoende magnesium binnenkrijgen via hun dieet. Daarom kan het soms nodig zijn om magnesiumsupplementen te gebruiken, zelfs als je gezond en uitgebalanceerd eet.

Soorten magnesiumsupplementen en hun toepassingen

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen:

 • Magnesium tauraat: Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt vanwege zijn goede opneembaarheid en zijn potentiële voordelen voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Het kan ook helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

 • Magnesium bisglycinaat: Magnesium gebonden aan glycine, een aminozuur, heeft een hoge biologische beschikbaarheid en wordt goed verdragen door de maag. Het kan nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor maagklachten veroorzaakt door andere vormen van magnesium.

 • Magnesium gluconaat: Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt vanwege zijn milde eigenschappen en goede absorptie. Het kan helpen bij het verlichten van spierkrampen en het ondersteunen van de algehele spierfunctie.

 • Magnesium citraat: Magnesiumcitraat heeft een goede opneembaarheid en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Het kan ook gunstig zijn voor mensen die last hebben van obstipatie.

 • Magnesium malaat: Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt vanwege zijn vermogen om de energieproductie te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen. Het kan nuttig zijn voor mensen die lijden aan fibromyalgie vanwege de potentiële pijnverlichtende eigenschappen.

 • Magnesium threonaat: Deze vorm van magnesium staat bekend om zijn vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren en magnesium naar de hersenen te transporteren. Het kan nuttig zijn voor cognitieve functies en het ondersteunen van de hersengezondheid.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en specifieke behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen voor volwassenen om tussen de 300-400 mg magnesium per dag binnen te krijgen.

Voorzichtigheid bij het gebruik van magnesiumsupplementen

Hoewel magnesium over het algemeen veilig is bij gebruik in aanbevolen hoeveelheden, kan overmatig gebruik leiden tot diarree, buikpijn en in zeldzame gevallen ernstige complicaties. Mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn met magnesiumsupplementen en altijd overleggen met hun arts voordat ze ze gaan gebruiken.

Interacties met medicijnen en andere supplementen

Magnesiumsupplementen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, waaronder antibiotica, diuretica en medicijnen voor osteoporose. Het is daarom belangrijk om eventuele interacties te bespreken met een zorgverlener voordat je magnesiumsupplementen gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

Onderzoek naar magnesium en gezondheid

Onderzoek suggereert dat magnesiumsupplementen een rol kunnen spelen bij het voorkomen en behandelen van aandoeningen zoals hypertensie, diabetes type 2 en migraine. Hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, wijzen de huidige studies op de potentie van magnesium als een waardevol supplement voor de algehele gezondheid.

Tips voor het gebruik van magnesiumsupplementen

Het beste tijdstip om magnesiumsupplementen in te nemen kan variëren afhankelijk van het specifieke doel van het supplement en individuele voorkeuren:

 • Voor ontspanning en slaap: Neem magnesiumsupplementen 's avonds in, bij voorkeur ongeveer een uur voor het slapengaan, om de ontspannende effecten te optimaliseren en een rustgevende nachtrust te bevorderen.

 • Voor spierkrampen: Neem magnesiumsupplementen op een moment dat het beste past bij je dagelijkse activiteiten, ofwel 's ochtends om gedurende de dag profijt te hebben van de effecten, ofwel 's avonds om spierkrampen tijdens de nacht te helpen voorkomen.

 • Voor een gezonde spijsvertering: Neem magnesiumsupplementen in bij de maaltijd om de opname van magnesium te verbeteren en mogelijke spijsverteringsongemakken te verminderen.

 • Voor energie en vermoeidheid: Neem magnesiumsupplementen in de ochtend of vroeg in de middag om de energieproductie gedurende de dag te stimuleren en vermoeidheid te bestrijden.

 • Voor cognitieve gezondheid: Neem magnesiumsupplementen op een moment dat goed past bij je dagelijkse routine, zoals 's ochtends, om de mentale alertheid en focus gedurende de dag te ondersteunen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de timing van magnesiumsupplementen persoonlijk kan zijn en kan afhangen van factoren zoals individuele reacties, levensstijl en het specifieke doel van het supplement. Het kan handig zijn om verschillende tijdstippen uit te proberen en te observeren hoe je lichaam reageert om het meest geschikte moment voor jou te bepalen. Als je twijfelt, kunt u aktijd contact met ons opnemen. 


Nieuwer bericht